Geno 2.0 -testin kertomaa kirjoittajan esihistoriasta

National Geographicilla on meneillään DNA-tutkimukseen perustuva maailmanlaajuinen projekti Geno 2.0. Siinä kerätään DNA-näytteitä koko maapallolta tiedemiesryhmien tutkittavaksi. Näytteenantajat (DNA-sukututkimuksen harrastajat) saavat omat tuloksensa tietoonsa ja käyttöönsä. Tällä hetkellä projektiin on osallistunut 600.00 harrastajaa ympäri maapallon! National Geographicin kumppanina toimii FTDNA-tutkimuslaitos. Geno 2.0 -tulokset voi tulosten selvittyä siirtää FTDNA:n testitulosten yhteyteen. 

Testi on osittain kattavampi ja tarkempi kuin FTDNA:n  vastaavat isälinjan, äitilinjan ja kokonaisperimää tutkiva Family Finder-testi. Esim. isälinjan Y-DNA-testissä tutkitaan FTDNA:n testiä kattavammin miehen perimän sisältämät SNP-mutaatiot.

Geno 2.0 -testi ei vertaa näytteitä toisiinsa kuten FTDNA eikä siis etsi geenisukulaisia eikä raportoi niistä asiakkaalle. Geno 2.0 ei siis välittömästi palvele perinteistä sukututkimusta!  Se antaa FTDNA:ta täydellisempää, mielenkiintoista tietoa henkilön varhaisesta esihistoriasta.

Geno 2.0 -testiä varten otetaan oma näyte posken sisäpinnasta. Asiointi ja tulokset ovat englannin kielisiä. Testin hinta on 199,95 dollaria (18.8.2013).   

Geno 2.0 -testin pääsisältö ja tulokset

1) Isä- ja äitilinjan haploryhmä

2) Kokonaisperimä , "kuka sinä olet" ?

Y-DNA-testi ja mtDNA-testien kuvaamat suorat esi-isämme ja -äitimme ovat  historian aikana antaneet meille kuitenkin vain ripauksen kokonaisperimästämme. He ovat kymmenien tuhansien vuosien vaelluksellaan tavanneet ja pariutuneet eri puolilta olevien ja erilaisia geeniperintöjä kantaneitten kumppaneitten kanssa. Geno 2.0 -testi kertookin, miten kokonaisperimämme koostuu maailman eri alueilla eläneiden ihmisten jättämästä perimästä.

3) Viitekansa, keitä perimäsi muistuttaa eniten  

Me olemme suomalaisia, asumme Suomessa. Suomalaisilla on kuitenkin erilaisia geneettisiä taustoja. Esim. I-haploryhmän miesten esi-isät ovat tehneet erilaisen, läntisemmän vaelluksen kuin N-haplon miesten esi-isät, jotka ovat tulleet Suomen alueelle idästä. National Geographic on selvittänyt eri maissa asuvien ihmisten tyypillisen kokonaisperimän. Geno 2.0 kertoo, missä maissa asuvien geneettinen perimä eniten muistuttaa asiakkaan omaa kokonaisperimää ja millä lailla.

4) Paljonko sinussa on Neanderthalin ja Denisovan ihmisen perimää?

Afrikasta tullut nykyihminen tapasi Euraasiassa ja Euroopassa  Nenderthalin ja Denisovan ihmisiä, jotka olivat lähteneet Afrikasta jo pari sataa tuhatta vuotta aikaisemmin. Varsin äskettäin on todistettu, että nykyihminen ja nämä sukulaisemme kykenivät lisääntymään keskenään. Nykyihmisissä (paitsi afrikkalaisissa!) on ripaus heidän perimäänsä. Geno 2.0 kertoo, kuinka paljon kussakin. 

Esimerkki: kirjoittajan Geno 2.0 -tulokset

Laatokan Karjalasta polveutuva kirjoittaja kuuluu miesten "läntiseen" I-haploryhmään. FTDNA ilmoittaa haploryhmän nykyisin viimeisellä Y-DNA:sta löydetyllä mutaatiolla I-L258. Geno 2.0 määrittelee haploryhmän mutaatiolla I-Z74, mikä tarkoittaa hieman pidemmälle selvinnyttä, L258:n jälkeistä alahaploryhmää. Kirjoittajan äitilinjan haploryhmä on FTDNA:lla H1a2. Geno 2.0 määrittelee sen H1a.image1-46.jpg

Taulukko 1 kertoo kirjoittajan kokonaisperimän, joka on peräisin niin esihistorian aikaisilta esivanhemmilta kuin esim. 1000 viime vuoden aikana eläneiltä. 

Pohjoiseurooppalisen perimäaineksen suuri osuus ei yllätä - olenhan minä isälinjaltanikin Euroopan mantereelta Tanskan salmien ja Ruotsin kautta Suomeen tulleita "Iivarin poikia" ja äitilinjaltani yleiseurooppalaisia Helenan tyttäriä. Yllättävää - ja kiehtovaa - on sen sijaan tuo ripaus Amerikan alkuperäiskansojen perimää. Tulkitsen tulosta kuitenkin niin, että nämä geenit eivät ole peräisin Amerikan mantereelta, vaan ihmisiltä, joiden suku sitten Beringin salmen ylitettyään asutti Amerikan.                                                               

image1-46-cop_viitekansat.jpg

 

Taulukko 2 kertoo, että kirjoittajan perimä muistuttaa eniten keskimääräistä tanskalaista perimää, siis enemmän kuin keskimääräistä suomalaisen perimää. Tähän voi liittää saman selityksen kuin edellä esi-isien läntisestä vaellusreitistä. Amerikan alkuperäiskansoja vastaavaa perimää ei tanskalaisissa ja suomalaisissa ole niin paljoa, että se yltäisi listalle. Minussapa on, UGH! Luoteis-aasialaisella perimällä tarkoitetaan Siperiassa asustaneiden kansojen ja erityisesti saamelaisten jättämää jälkeä suomalaisten perimään.                                                                      

image1-46_neanderthal.jpg

Taulukko 3 kertoo, kuinka paljon kirjoittajan kokonaisperimässä on jälkiä nykyihmisen kohtaamisista Neanderthalin ihmisen ja Denisovan ihmisen kanssa (joku irvileuka kyllä sanoi, että ulkonäöstä päätellen enemmän). NG toteaa, että Denisovan ihmiseen liittyvä tieteellinen työ on vielä niin nuorta, että tulosta tulee pitää vain suuntaa-antavana.