DNA-testien hinnat

Elokuun 2015 loppuun asti saa kaikista Suomi DNA -projektin kautta tilatuista yli 98 dollarin testiostoksista 15 % alennuksen normaalihinnasta!

Alennuksen saamiseksi täytyy tilaukseen syöttää kampanjakoodi (kohtaan "Do you have a coupon").  Tämänkertainen koodi on Sukukesa2015. (Huomaa "kesa", ei "kesä").    

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------  

Sivun alalaidasta löydät esimerkkejä listahinnoista.

Kun tilaa testin Suomi DNA-projektin kotisivulla olevan linkin kautta, liittyy automaattisesti projektiin ja saa automaattisesti projektialennuksen joistakin testeistä. 

Marraskuussa 2014 Suomi DNA Projektille myönnettiin pysyvästi merkittävä alennus isälinjan Y 67 -testin hinnasta. Nyt testin hinta on meille 199 dollaria (FTDNA:n listahinta 268 dollaria). 

____________________________________________________________________________  

Tälle hintatietosivulle kirjaudutaan toiseksi useimmin, tuon "pähkinänkuorisivun" jälkeen.

Ymmärrettävää, mutta myös hieman kiusallista! Haluan antaa käsityksen sukututkimusta palvelevien DNA-testien hintatasosta. Mutta millään en voi seurata jatkuvasti hintojen vaihtelua ja tarjouksia. Jos pohtii DNA-testin tekemistä ja miettii valintaa eri tuotteiden kesken, hinnat pitää ehdottomasti tarkistaa FTDNA:n sivuilta! 

On muitakin firmoja, jotka tarjoavat sukututkimuksellisia DNA-testejä. Tuotteissa on selviä eroja.  En kykene vertaamaan hinta-laatusuhdetta (siis mitä rahalla saa). Siihen tuskin kykenee kukaan muukaan, jolla ei ole omaa kokemusta sekä FTDNA:sta että "kilpailijasta". Esitteet eivät anna riittävän tarkkaa käsitystä esim. siitä, mitä kaikkia tulosteita ja vertailuja palveluun sisältyy nyt ja jatkossa. 

Ainoa testi FTDNA:n testien lisäksi, josta minulla on kokemusta, on National Geographicin Geno 2.0 -testi (katso vasemmalta valikon kohdasta "DNA-testi kertoo esihistoriasi"). Sen listahinta hinta on 199,95 dollaria.  Toisinaan Geno 2.0:sta on alennuskampaja (esim. 1.2.2014, hinta 159,95 dollaria)    

Oma suositukseni testeistä:

-   isälinjasta kannattaa ottaa heti Y-DNA 67, jos vain rahatilanne sallii. (Y12, Y25 ja ) Y37 -tason ennuste sukulaisuuden läheisyydestä on vielä niin epätarkka, että syntyy pian halu ja tarve testata lisää. Jos on kiinnostunut vain pelkästä päähaploryhmästä ja oman "pääklaanin" esihistoriallisesta vaelluksesta, suppeampikin testi riittää.

- Y-DNA 111 markkeria kannattaa testata vasta, jos Y67 -testillä löytyy tarkempaa tutkimustarvetta.

-  jos äitilinjalta haluaa tavoitella  perinteisen sukututkimuksen keinoin jäljitettäviä sukulaisia ja tarkkaa haploryhmätietoa, kannattaa tilata saatavissa oleva kattavin tutkimus, MtFullSequence. 

- Family Finder -testi on hyvä lisätesti, mutta ensimmäiseksi ja ainoaksi testiksi en sitä suosittele. Hinta näyttää asettuneen varsin kohtuulliseksi, 99 dollaria. Tuosta hinnasta ei ale-tarjouksia ole näkynyt.   

Kannattaa muistaa, että

-   alkuun pääsee halvemmallakin: testitasoa saa myöhemmin korotettua ja uusia testejä tilattua    samasta, jo tutkimuslaitokseen lähetetystä näytteestä

-   alimman tason testit kertovat kuitenkin lähinnä vain isä- tai äitilinjan perushaploryhmän (esihistorian), sukulaisten etsinnässä niistä ei ole paljon iloa

-   et ole ostamassa vain kertaluontoista ilmoitusta haploryhmästäsi ja sillä hetkellä tietokannasta löytyvistä geenisukulaisistasi.  Testi tuottaa tietoa ja iloa pitkään. Sinulla on verkko pysyvästi vedessä. Saat aina tiedot uusista "osumista" tulevinakin vuosina.

Hintaesimerkkejä  (14.11.2014)   

Isälinjan testejä (vain miehille)

Y-DNA 37       169 dollaria
Y-DNA  67          199 dollaria (Suomi DNA Projektin jäsenille)

Äitilinjan testejä (miehille ja naisille)

mtFullSequence (täydellisin testi)    199 dollaria

Family Finder  ”serkkuhaku”            99 dollaria