DNA-testien hinnat

Näillä sivuillani kuvattujen DNA-testipalvelujen tarjoajia on useampia (ei yhtään Suomessa). Testit ja palvelut eivät kuitenkaan ole kattavuudeltaan ja tarkkuudeltaan tismalleen samanlaisia.  Yksittäisen testin hinta ei kerro hinta/laatusuhdetta.  Testeistä on olemassa puolueetonta vertailutietoa. Itselläni on käytännön kokemusta vain FamilyTreeDNA:sta, jonka palvelun sisältöön kertomani perustuu.

Jos lähtökohtana pitää, että testissä löytyy mahdollimman paljon "osumia" - samasta isälinjasta tai äitilinjasta polveutuvia tai etäserkkuja kumman tahansa vanhemman kautta, oleellisinta on vertailutietokannan suuruus ja se, kuinka paljon se sisältää suomalaisten testituloksia. Siinä mielessä uskallan suositella nimenomaan itse käyttämääni FamilyTreeDNA:ta, koska se on Suomessa harrastajien eniten käyttämä. Niinpä FTDNA on esim. myöntänyt Suomi DNA -projektin jäsenille pysyvän (toistaiseksi) alennuksen suositelluimmasta isälinjan Y67-testistä  (268 dollaria -> 199 dollaria). Kun tilaa testin Suomi DNA -projektin kotisivuilla olevan linkin kautta, liittyy automaattisesti ilmaisen projektin jäseneksi ja saa voimassa olevat projektiedut tilaushinnoista.

(En saa itse mitään etuja FTDNA:n suosittelemisesta, en myöskään siitä, että olen Karjala DNA .-projektin administraattori. Projektien administraattorit tekevät korvauksetonta työtä omaksi harrastuksekseen.) 

Tässä on linkki FamilyTree DNA:n testihinnastoon.

Tässä linkki Suomi DNA -projektin sivuille.

Alennuksista:  

Pysyvä (toistaiseksi) alennus Y67-testistä Suomi  DNA -projektin jäsenille (268->199). 

Aika ajoin FamilyTreeDNA:lla on alennuskampanjoita, joissa osan tai kaikkien testien listahintoja on määräaikaisesti alennettu. 

Aika ajoin on erityisiä Suomeen suunnattuja määräaikaisia alennuskampanjoita  (esim. suurten sukututkimustapahtumien yhteydessä). Silloin alennuksen saa tallentamalla tilaukseen erityisen alennuskoodin. Näistä ale-kampanjoista saa tietoa esim. projektien Facebook-keskusteluryhmissä, joissa voi pyytää tietoonsa tarvittavan kampanjakoodin. Erityisesti Suomeen kohdistettujen kampanjoiden koodeja ei julkisteta yleisesti (koska ne ovat vain Suomeen tarkoitettuja).  

Oma suositukseni testeistä:

-   isälinjasta kannattaa ottaa heti Y-DNA 67, jos vain rahatilanne sallii. (Y12, Y25 ja ) Y37 -tason ennuste sukulaisuuden läheisyydestä on vielä niin epätarkka, että syntyy pian halu ja tarve testata lisää. Jos on kiinnostunut vain pelkästä päähaploryhmästä ja oman "pääklaanin" esihistoriallisesta vaelluksesta, suppeampikin testi riittää.

- Y-DNA 111 -testi kannattaa tehdä vasta, jos Y67 -testillä löytyy lähiosumia ja tarkempaa tutkimustarvetta.

- isälinjalla on tarjolla "SNP-paketteja", joilla (samoin kuin yksittäisillä snippitesteillä) perustestien jälkeen voi täsmentää samaansa haploryhmätietoa.  

-  jos äitilinjalta haluaa tavoitella mahd. tarkkaa haploryhmätietoa ja mahd. tarkkaa "osuma"tietoa,  kannattaa tilata kattavin saatavissa oleva tutkimus, MtFullSequence (FGS).  Äitilinjalla ei ole mahdollisuutta täsmätesteihin.

- Family Finder -testi on todella mielenkiintoinen lisätesti, antaa ehkä eniten purtavaa perinteisen sukututkimuksen harrastajalle. Jos haluaa päästä alkuun mahdollisimman pienin kustannuksin, sillä voi myös aloittaa ja sitten halutessaan tilata samasta näytteestä lisätestejä. Mutta: testi ei kerro isä- tai äitilinjan halporyhmää. Sen tietoja ei myöskään voida hyödyntää projekteissa, koska tietoja ei voi julkaista muille kuin serkkuosumillesi (tietosuoja-asia). 

- BiGY -testi on tarkoitettu niille jo isälinjan testejä tehneille, jotka haluavat sitten saada mahdollisimman tarkkaa tietoa oksasta, jolla  ao. isälinjan haplopuussa istuvat. Jos BiGY:n tilaa, kannattaa ehdottomasti viedä sen tulostiedot myös huokeaan YFull-analyysiin. 

Kannattaa muistaa, että

-  jos hinta arveluttaa, alkuun pääsee halvemmallakin: testitasoa saa myöhemmin korotettua ja uusia testejä tilattua  samasta, jo tutkimuslaitokseen lähetetystä näytteestä

-   alimman tason testit kertovat kuitenkin lähinnä vain isä- tai äitilinjan perushaploryhmän (esihistorian), sukulaisten etsinnässä niistä ei ole paljon iloa (koska etäisyysarvio on sitä epämääräisempi, mitä suppeampi testi)

-   hintaa pohtiessasi: et ole ostamassa vain kertaluontoista ilmoitusta haploryhmästäsi ja sillä hetkellä tietokannasta löytyvistä geenisukulaisistasi.  Samalla hinnalla harrastat pitkään: FamilyTreeDNA:ssa tulostietosi säilyvät testikannassa seuraavat 25 vuotta ja saat aina tiedon uusista löytyvistä osumista. Sinulla on "verkko" pysyvästi vedessä.